لیزر چیست؟
اشعه لیزر نوعی از پالس نور است که بدون اینکه آسیبی به بافتهای اطراف مو برساند به گرما تبدیل میشود و به فولیکولهای مو وارد شده و توسط مو جذب میشود و باعث نابودی و از بین رفتن پیاز مو میشود. لیزر کردن بهترین روش برای از بین بردن موهای زائد در کمترین زمان ممکن بوده و باعث میشود که رشد موهای زائد بسیار کم و متوقف شود. معمولاً موهایی که ضخامت بیشتری دارند و مشکیتر هستند راحتتر با انجام عمل لیزر موهای زائد از بین میروند. شاید شما هم شنیده باشید که انجام لیزر برای قسمت هایی از بدن توصیه نمیشود در ادامه اطلاعات بیشتری در مورد نقاط ممنوعه لیزر موهای زائد در اختیارتان میگذاریم.
چه نقاطی از بدن را نباید لیزر کرد
معمولاً لیزر نواحی اطراف چشم توصیه نمیشود و بهتر است از انجام لیزر این نقاط خودداری کرد ولی اگر مجبور به انجام این کار هستید حتماً از پزشک تان بخواهید تا عینکهای مخصوص این کار را در اختیارتان قرار دهد.
اگر در قسمتی از بدن که قصد انجام لیزر موهای زائد را دارید زخم، تبخال و یا ضایعه پوستی وجود دارد از لیزر موهای زائد این نواحی تا بهبود کامل خود داری کنید.
انجام عمل لیزر برای خانمهای باردار و شیرده توصیه نمیشود. برای اطمینان خاطر از انجام لیزر موهای زائد خودداری کنید.
آیا لیزر زیر بغل و ناحیه تناسلی ممنوع است؟
برخی از افراد بر این باور هستند که نواحی زیر بغل به دلیل داشتن غدد لنفاوی مکان مناسبی برای لیزر کردن نمیباشند و این امکان وجود دارد که افرادی که نواحی زیر بغل را لیزر میکنند در آینده مبتلا به سرطان پستان شوند. ولی طبق تحقیقات انجام شده تاکنون هیچ گزارشی مبنی بر این که انجام لیزر موهای زائد دلیل سرطان سینه باشد دریافت نشده است. در مورد لیزر ناحیه تناسلی نیز این تصور وجود دارد که سبب ناباروری شده و روابط جنسی را با مشکل مواجه میکند اما طبق نظر متخصصان لیزر تنها بر روی ریشه موها تأثیر داشته و مشکلی برای بافتهای اطراف ایجاد نمیکند. لیزر نواحی تیره نیز مانند ناحیه تناسلی باید زیر نظر متخصص انجام شود تا تمهیدات لازم برای جلوگیری از سوختگی این نواحی توسط پزشک متخصص كلينيك زيبايي در نظر گرفته شود.
لیزر پوست چه کاربردهایی دارد؟
دستگاه های لیزر پوست از افزایش انرژی امواج نورانی برای مقاصد مختلفی استفاده می کنند که می تواند شامل موارد زیر باشد:
رفع چین و چروک، جوانسازی، لایه برداری سطحی و عمقی و لیفتینگ پوست صورت
رفع موهای زائد صورت و بدن
رفع لک های پوستی، کک و مک و برخی لک های ناشی از حاملگی
رفع جای آکنه، جوش و جای زخم (اسکار) و پاک کردن تاتو
رفع ترک های پوستی ناشی از حاملگی و کاهش و افزایش وزن (Stretch Marks)
درمان جای ضایعات عروقی، ماه گرفتگی، واریس و برداشتن خال
چه نکاتی در استفاده از لیزر برای پوست اهمیت دارند؟ اگر سه اصل زیر رعایت گردند، لیزر یکی از بهترین درمان ها برای مشکلات پوستی می باشد. اول، فرد درمانگر (ترجیحا پزشک) دانش و تجربه کافی برای درمان به کمک لیزر را دارا باشد. دوم، پزشک روش لیزر مناسبی را برای درمان مشکل پوستی انتخاب نماید و سوم، پزشک از تکنولوژی و دستگاه مناسب استفاده نماید. یکی از مهم ترین دلایل شکست درمان با لیزر و یا ایجاد عوارض، استفاده از تکنولوژی نامناسب است. دستگاه های مختلف لیزر انرژی، قدرت نفوذ و طول موج متفاوتی دارند و بر این اساس هر لیزر کاربرد خاص خود را دارد. در ضمن رنگ پوست افراد هم عامل مهمی در انتخاب نوع لیزر می باشد. اگر رنگ پوست فرد با طول موج دستگاه لیزر متناسب باشد، امواج لیزر بهتر جذب پوست می شوند و بهترین نتایج درمانی حاصل می گردد.
پرکاربردترین لیزرهای پوست:
لیزر کربن دی اکساید (CO2): این لیزر از قدیمی ترین و پرکاربردترین دستگاه های لیزر می باشد که به علت داشتن انرژی زیاد در برداشتن خال، زگیل و کلیه زوائد پوستی کاربرد دارد. از این لیزر در موارد لایه برداری عمقی پوست، لیفتینگ و درمان جای زخم می توان استفاده کرد. یک نوع جدیدتر از این لیزر که به لیزر فرکشنال معروف است(Fractional CO2) ، برای درمان لک های مقاوم به درمان، ترک های پوستی، منافذ پوست و جای جوش کاربرد دارد.
لیزر اربیوم (Erbium): بیشترین کاربرد این لیزر در جوانسازی پوست می باشد، زیرا می تواند لایه بسیار نازکی از پوست را بردارد. از این رو برای لایه برداری، رفع چروک های ظریف پوست و درمان جای جوش های سطحی مناسب است.
لیزر ان دی یاگ (Nd: Yag): بیشتر برای تغییرات رنگ و لک های پوستی، رگ های زیرپوستی مانند واریس و برداشتن تاتو به کار می رود. این لیزر در رفع موهای زائد نیز به کار می رود.
لیزر الکساندرایت (Alexandrite): اگرچه کاربرد عمده این لیزر در رفع موهای زائد می باشد، با این حال از لیزر الکساندرایت می توان به خوبی در برداشتن تاتو و سایر لک های پوستی استفاده کرد.
درمان لیزر برای چه افرادی مناسب نمی باشد؟ افراد جوانی که هنوز در مرحله فعال جوش دوران بلوغ (آکنه) می باشند، افرادی که پوست بسیار تیره دارند (به علت داشتن رنگدانه های فراوان پوستی و خطر تغییر رنگ پوست پس از لیزر) و افرادی که بیماری های پوستی مانند پسوریازیس و لوپوس دارند و با تحریک پوستشان ممکن است بیماریشان عود نمایند، کاندیدهای مناسبی برای استفاده از لیزر پوست نمی باشند.
عوارض احتمالی پس از انجام لیزر چه می باشند؟ عوارض می توانند شامل سوزش، خارش، قرمزی، تورم و درد ناحیه عمل لیزر باشند. اگر پس از انجام درمان با لیزر، مراقبت های لازم شامل قرار دادن بسته یخ (Ice Pack) و به کار بردن کرم های ضدالتهاب (البته در مواردی که لازم است) انجام پذیرد، این عوارض تخفیف می یابند. عوارض شدیدتر نظیر عفونت محل عمل، تورم غدد لنفاوی منطقه و ایجاد اسکار معمولا ناشی از عدم تبحر درمانگر و یا به کار بردن دستگاه نامناسب می باشد.