سابسیژن (subcision) چیست و چگونه عمل می کند؟
سابسیژن (Subcision) یک عمل جراحی جزئی است که برای درمان اثر زخم های تورفته و رفع چروک پوستی ناشی از بهبود آکنه، تروما و جراحی ها مورد استفاده قرار می گیرد، از سابسیژن (Subcision) به نام جراحی زیر جلدی سبک نام برده می شود.
عمل جراحی سابسیژن (Subcision) با استفاده از یک سوزن تزریق زیر جلدی خاص و توسط ایجاد یک سوراخ در سطح پوست انجام می شود، لبه تیز سوزن برای شکستن رشته های فیبروتیک استفاده می شود که جای زخم را به بافت زیرین متصل کرده اند، رها سازی این رشته ها (فیبروتیک) و ایجاد کلاژن جدید که در روال بهبود زخم بوجود می آید منجر به محو شدن اثر اسکار بر روی پوست خواهد شد. سابسیژن (Subcision) یک عملی سرپایی است و ایجاد بی حسی در زمان عمل امکان تحمل آن را برای بیمار به سهولت ممکن می سازد.
چرا جای جوش فرورفته می شود؟
یکی از عوامل مهم در ایجاد فرورفتگی در جوشگاه های آکنه، وجود چسبندگی ها و فیبروز زیر آنهاست که باعث کشیده شدن پوست به سمت داخل و فرورفتگی می شود.
ساب سیژن روش بسیار موثری برای بهبود این فرورفتگی ها و به داخل کشیده شدن های جوشگاه های آکنه است. سابسیژن با استفاده از سوزن مخصوص وارد بافت فیبروتیک می شود و به صورت افقی بافت های فیبروتیک بریده می شوند.
روشهای انجام سابسیژن پوست صورت
روش قدیمی:با استفاده از سوزن نوکور که شبیه نیزه بوده و پزشک بعد از واردکردن آن به بافتهای زیر پوست و حرکت دادن متناوب آن، اقدام به بریدن بافتهای فیبروتیک و چسبندگی ها و بعضاً ایجاد خونریزی و هماتوم می کند.ساب سیژن با این روش، علیرغم اینکه هدف درمان که پاره کردن باندهای فیبروتیک است را محقق میکند، ولی به علت عوارض ناخواسته مثل کبودی شدید صورت، ایجاد جوشگاه های جدید ناشی از ورود خود سوزن نوکور، درد نسبتاً زیاد و گاهی تشدید فرورفتگی و چسبندگی ها و ایجاد لک و تیرگی های مقاوم،چندان محبوب و متداول نیست.
روش جدید:این روش که با استفاده از وسیله ساب سیژن ابداعی انجام میشود، تحول اساسی در درمان جای جوش، جای زخمهای وسیع نظیر سالک، چین و چروک های عمیق صورت نظیر خط خنده و خط اخم و....، جوانسازی پوست در پوستهای مسن و دچارچروک های وسیع ایجاد کرده است.
سابسیژن پوست و ساب سیژن اسکار جای جوش
چه کسانی می توانند سابسیژن انجام دهند؟
همانطور که گفته شد روش سابسیژن برای رفع جوشگاههای عمیق است و هرچه عمق این جوشگاهها بیشتر باشد به نسبت نتیجه بهتر خواهد بود. البته برای جوشگاه های سطحی هم موثر خواهد بود. روش سابسیژن برای اکثر جنس پوست ها مناسب است اما پوست های تیره بعد از انجام سابسیژن احتمال بروز هیپرپیگما نتاسیون را دارند.
عمل سابسیژن برای این افراد مناسب نیست:
- بیماران با سابقه اسکار هایپرتروفیک یا کلوئید
- رتینوئید دهانی سیستمی مثال ترتین ، ایزوترتینوئین
- افراد دچار اختلالات خونریزی یا لخته شدن خون (اختلال انعقادی)
- افراد دچار عفونت باکتریایی یا ویروسی فعال
اقدامات و مراقبت های قبل از انجام سابسیژن :
شب قبل از سابسیژن حمام نمایید.
اگر جزء بیماران دیالیزی، پیوندی و یا بیماران مبتالء به بیماری های خاص می باشید به پزشک معالج اطلاع دهید.
در صورت مصرف هر گونه دارو و یا داشتن اعتیاد به مواد مخدر یا الکل به پزشک معالج اطلاع دهید.
قبل از ساب سیژن، صورت را با آب و صابون شستشو داده و چربی، دارو و یا مواد آرایشی را پاک نمایید.
در صورت مصرف وارفارین، هپارین وآسپرین ،از 3 روز قبل دارو را پس از مشورت با پزشک معالج قطع نمائید.
در صورت ابتالء به دیابت، فشار خون، بیماریهای خاص یا مزمن داروهای خود را پس از مشورت با پزشک معالج ،طبق روال قبل مصرف نمایید.
در بیماران با سابقه تبخال،قرص آسیکلوویر به صورت پیشگیرانه تجویز می شود و مصرف قرص آسیکلوویر تا بهبود ضایعات ادامه می یابد.
در صورت ابتالء به بیماری های عفونی مانند هپاتیت، ایدز و ... به پزشک معالج اطلاع دهید.
در صورت بارداری و یا شیردهی به پزشک اطلاع دهید.
بیماران مبتال به آکنه فعال (جوش ) نیاز به درمان موفق آکنه قبل از انجام ساب سیژن دارند.
اقدامات و مراقبت های بعد از انجام جراحی سابسیژن
بعد از ساب سیژن بیمار باید به مدت 24 تا 48 ساعت از تماس 2 سوراخ ایجاد شده در طرفین صورت با آب جلوگیری کند و روی آنها پماد آنتی بیوتیک بزند.
کبودی بعد از عمل طبیعی است که در مدت 8 الی 10 روز بهبود می یابد.
گاهی بعد از انجام جراحی سابسیژن بازهم اسکارها دیده می شوند و انهم به دلیل نیاز به 2 الی 3 جلسه در این دوره درمان جای جوش است.
زمان بهبودی سابسیژن چه قدر است؟
بهبودی سریع شما بعد از انجام سابسیژن به نوع پوست بستگی دارد . اما معمولا:
قرمزی و تورم 2 تا 3 روز ادامه خواهد داشت.
درد بعد از سریع از بیم می رود.
کبودی نیز طی 2 تا 10 روزرفع میشود.
عوارض جانبی سابسیژن
- ورم دار شدن پوست پیرامون محل جراحی به دلیل تلنبار شدن خون
- احساس درد
- ناحیه درمانی عفونی
- تغییر رنگ پوست
- هماتوم به دلیل خونریزی
- زخم هایپرتروفیک (5-10) یا زخم های کلوئیدی
- پاسخ نامطلوب یا عدم بهبود زخم
- صدمه به عصب یا رگ خونی